Eerdere activiteiten

Eerdere activiteiten zijn sinds eind juni 2012 online

Zondag 24 september 2017 - Haagse Internationale Open Dag.
Kom ook naar het Huis van Europa tijdens de Haagse Internationale Open Dag, Een kijkje achter de schermen in de stad van Vrede en Recht.
<b>Reuring!Café: Waar schuren migratie, privacy en veiligheid in Europa?</b>.
Donderdag 29 juni 2017 presenteert de VOM samen met Informatiebureau Europees Parlement in NL en de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commmissie het Reuring!Café over: Waar schuren migratie, privacy en veiligheid in Europa?
Foto expositie over Georgië
Foto expositie over Georgië.
In het Huis van Europa kunt u op dit moment een kleine foto tentoonstelling bewonderen van fotograaf Thomas Vahé (34): Georgië door Nederlandse ogen gezien.
Debat op 9 maart: Financiële zelfstandigheid van vrouwen: hard nodig of overbodig?.
Veel vrouwen zijn financieel afhankelijk van hun partner. Is dit een probleem? Komt het doordat vrouwen vaak in deeltijd werken? Ligt het aan hun opleiding? Of werken de mannen niet mee?
The EU's New Global Strategy: Its Relevance in a Troubled International Environment .
30 September 2016, The Hague Institute for Global Justice - 16:30-18:30 hrs.

- the official report of the event is now available -
Zondag 25 september geeft Den Haag u een kijkje in de keuken van de Internationale stad van vrede en recht, kom ook bij ons langs!.
Welkom in het Huis van Europa, de vestigingsplek van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland. Tijdens de internationale open dag in Den Haag kijken we vooruit naar 'De Europese Dag van de talen' die een dag later plaats vindt, en zien we hoe talen de geschiedenis van Europa hebben beïnvloed.
The Europe Lecture
The Europe Lecture.
Maandag, 13 juni 2016, 17:15 - 18:45 uur, Kloosterkerk Den Haag
<b>Kom ook naar het Europees Filmfestival van 2 tot en met 5 juni 2016</b>.
In acht steden in Nederland vinden meer dan 30 filmvertoningen plaats!
9 - 20 mei: Expositie 'Vrede en veiligheid in Europa - niet alleen woorden maar ook daden'.
In het gemeentehuis van Den Haag kunt u van 9 tot en met 20 mei een expositie bezoeken over 'Vrede en veiligheid in Europa: niet alleen woorden maar ook daden´
About Financing Ideas from Europe

On 31 March and 1 April 2016, The Hague will be the meeting place for innovative enterprise, financial intermediaries, policy makers, researchers and investors. You will learn which finance options are available and get connected with the right people, learn more about InnovFin, the European Union investment programme for innovation.

You will be inspired by stories about choices others have made and why. You will go home with valuable contacts and inspiration.
Vrouwen in Conflict- en Vluchtelingensituaties: slachtoffer of sleutel tot de oplossing?.
Op vrijdag 4 maart organiseert het Informatiebureau van het Europees Parlement in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland een debat in Amsterdam ter ere van Internationale Vrouwendag.
Kom ook naar de fototentoonstelling
Vanaf maandag 18 januari tot 1 maart is in het Huis van Europa een fototentoonstelling te bewonderen.
Deze expositie is gewijd aan de Haagse Beek, een bijzondere waterloop, die een aantal voor Europa relevante instellingen met elkaar verbindt. De Haagse beek ontspringt in de duinen bij Kijkduin en voert via het Catshuis, Vredespaleis, meerdere Europese ambassades en residenties naar het centrum van de stad waar hij uitmondt in de Hofvijver, aan de voeten van het Binnenhof en het Huis van Europa.
Café Europa! 6-delige serie VPRO op radio 1 .
Volgende aflevering op donderdag 3 december: EU-voorzitter in crisistijd
On Wednesday 2 December, Margriet Drent, will be giving a guest lecture at Europe House, Korte Vijverberg 6 in The Hague. In her lecture she will elaborate on security and defence issues with a specific focus on EU Common Security and Defence Policy. She is also an expert on Security and Terrorism, a topic that is particularly relevant at the moment.
Frontiers Ethical Challenges - Medical Ethical Challenges in Europe: Lessons to be Learned from One Another.
Thursday, December 10, 2015 - Europe House
De Digital Single Market en Nederland: wat kunnen we tijdens het EU-voorzitterschap bereiken? .
Heeft u het Jaarcongres ECP op 19 november al in uw agenda staan? Deze dag staat de Fokker Terminal in Den Haag in het hart van de digitalisering. Een van de 24 subsessies die dag wordt georganiseerd door de Europese Commissie Vertegenwoordiging en het Informatiebureau van het Europees Parlement in samenwerking met ECP: De Digital Single Market en Nederland: wat kunnen we tijdens het EU-voorzitterschap bereiken?
Exhibition
From 22nd October until 11th December 2015 in the context of the Luxembourg Presidency of the Council of the EU, you will have the opportunity to discover an exhibition entitled "Luxembourg 2015" in the Europe House at Korte Vijverberg 5/6 in The Hague.
Beeldvorming over Europa
Beeldvorming over Europa.
Kom ook! Een panel discussie over het ideaalbeeld van destijds en de huidige realiteit. Maandag 16 november van 15 uur tot 18 uur
UITZENDING GEMIST: Huis van Europa lezing november 2015.
Door Frans Timmermans, Eerste Vice-President van de Europese Commissie
On Wednesday 11 November, Michèle Coninsx, President of Eurojust, will be giving a guest lecture at Europe House
Energie-Unie verbetering voor het klimaat?.
Kan een Europese Energie-Unie bijdragen aan een duurzamer Europees Energiebeleid?

Kom ook op vrijdagmiddag 13 november, 13.30 - 17.00 uur naar het Huis van Europa
Klimaatverandering: Who Cares? Kom ook naar de publieksavond op 19 november!.
In het kader het Europees jaar van de ontwikkeling organiseren de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland, CARE Nederland, Cordaid en ICCO deze bijeenkomst in samenwerking met het Humanity House.
As part of its Global Food Week (12-16 October), Fairfood International would like to invite you to a multi-stakeholder discussion on tackling Unfair Trading Practices (UTPs) which impacts food producers in the Netherlands and the EU, as well as low and middle-income countries.
De Master European Union Studies van de Universiteit Leiden en het Huis van Europa in Den Haag hebben gezamenlijk een serie gastcolleges georganiseerd over verschillende onderwerpen rond de Europese Unie vanuit politiek, sociologisch en historisch perspectief.
bureau buitenland VPRO presenteert: Café Europa!.
Serie Café Europa! start op donderdag 24 september
<b>Kom ook naar het Europees Filmfestival van 17 tot en met 20 september 2015 door heel Nederland</b>.
Ben je een filmliefhebber? Dan kun je jouw hart ophalen tijdens het Europees Filmfestival 2015 van 17 september t/m 20 september in diverse Nederlandse steden.
The Universal Peace Federation (UPF) invites you to the above meeting on July 24 2015 from 13.30 till 17.00 hrs in the "Huis van Europa"
<b>Kom naar het grote Europese Energiedebat op 18 juni in Groningen: ."/>
Het debat is onderdeel van het TransFuture Festival op 18 en 19 juni: een vernieuwend festival over duurzaamheid, energie en nieuwe kansen.
Presentation of the Luxembourgish Presidency on Wednesday, 1st July 2015, 10:30 - 11:30 hrs.
To mark the beginning of the Luxembourgish Presidency of the Council of the European Union at the Europe House in The Hague, followed by a reception.
Nationale netwerkmiddag EMN - thema economische migratie - 25 juni 2015.
De middag staat in het teken van de toekomst van economische migratie in Nederland en de EU.
Kom ook van 18 tot 21 juni naar het Festival Classique!.
Het Huis van Europa werkt samen met het Festival Classique o.a. door het gebouw ter beschikking te stellen ten behoeve van de Hofvijver- en andere concerten.
Kom naar de expositie `Vriendschap - φιλία -Draugystė - Friendship´ - een tentoonstelling van tekeningen gemaakt door kinderen uit Griekenland, Litouwen en Nederland.
"While drawing, a child observes the world..."

De expositie is te zien in het Huis van Europa van 20.04.2015 tot 14.05.2015
21 november: Huis van Europa lezing 2014 :
Michael Turner, lid van het Amerikaans Congres, heeft op 21 november a.s. de `Huis van Europa lezing (Europe House Lecture) in Den Haag uitgesproken.
Mr Joost Flamand will give a guest lecture at Europe House, starting 15.15 hrs.  
Het verstrekken van microkredieten is een beproefde methode om de positie van bepaalde groepen, waaronder vrouwen, in ontwikkelingslanden te versterken door hen de middelen te verstrekken waardoor zij (financieel) onafhankelijk kunnen worden. De vraag die centraal zal komen te staan bij deze editie van Internationale Vrouwendag is of het idee van microkredieten ook de positie van vrouwen in Europa en in Nederland wezenlijk kan veranderen. En wat kan de Europese Unie hierin bijdragen?
Kom naar onze expositie 'Albania from the Air and Underwater' .
U bent van harte welkom om de expositie 'Albania from the Air and Underwater' te komen bekijken in het Huis van Europa.
22 januari: De EU op het wereldtoneel - hoofdrolspeler of figurant?.
Op 22 januari organiseren de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Informatiebureau van het Europees Parlement een film- en debatavond in het Filmhuis Den Haag. Het centrale thema van de avond zal zijn: "De EU op het wereldtoneel - hoofdrolspeler of figurant?"
21 november: Huis van Europa lezing 2014 :
Michael Turner, lid van het Amerikaans Congres, zal op 21 november a.s. de Huis van Europa lezing (Europe House Lecture) in de Sociëteit de Witte in Den Haag uitspreken.
Open Europa, Fort Europa? Kom ook naar het debat in het Humanity House op 6 november 2014!.
Een gesprek met onder andere Izabella Cooper (Frontex), Judith Sargentini (Europarlementariër GroenLinks), Morgan Knibbe (filmmaker), Danny de Temmerman (Europese Commissie) en Karel Smouter (De Correspondent) onder leiding van Ruben Maes
15 October: Guest lecture André Gerrits on Russian politics.
André Gerrits, Professor of Russian History and Politics, will give a lecture on Russian politics. Join us at the 15th of October at the Europe House in The Hague!  
Europees Film Festival van 18-22 september 2014 door heel Nederland.
In samenwerking met diverse Europese culturele instituten waaronder Creative Europe Desk NL, organiseren het Europees Parlement Informatiebureau en de Europese Commissie Vertegenwoordiging van 18-22 september een Europees Film Festival.
Kom naar onze expositie
U bent van harte welkom om te komen zien hoe het komt dat het Europees Parlement twee vergaderplaatsen heeft. Dat wordt de bezoeker vanaf zaterdag 13 september uitgelegd in een expositie die in het Huis van Europa te bezichtigen is.
root.
Op 13 september zet het Huis van Europa haar deuren open i.v.m. festiviteiten rondom Open Monumentendag en Prinsjesdag. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan onze activiteiten.
Feestelijke prijsuitreiking Europrofiel-wedstrijd op donderdag 10 juli in het Huis van Europa.
Europrofiel is een wedstrijd voor middelbare scholieren die hun profielwerkstuk over de Europese Unie (EU) en Europese democratie willen schrijven.
Met deelname aan de Europrofiel-wedstrijd maken ze kans op een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Niet alleen de winnaar, maar ook andere goede inzendingen zullen met een prijs beloond worden.
Maandag 7 juli: Aanbieding landenstudie ´Food for thought´ aan staatssecretaris Dekker.
Op maandag 7 juli neemt staatssecretaris Sander Dekker (OCW) in aanwezigheid van de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams het eerste exemplaar van Food for thought tijdens de bijeenkomst in ontvangst.
Festival Classique in Den Haag
Festival Classique in Den Haag.
Vanaf donderdagavond 19 juni tot en met zaterdagavond 21 juni biedt het Huis van Europa deels onderdak aan het Festival Classique.
18 juni: Themabijeenkomst Creative Europe.
Op woensdag 18 juni organiseren het Huis van Europa en Festival Classique in samenwerking met de gemeente Den Haag een themabijeenkomst over Creative Europe, een programma dat zich richt op de financiering van culturele en creatieve projecten die de Europese markt op gaan.
17 juni: Netwerkbijeenkomst Breed Mensenrechten Overleg .
Wij nodigen u van harte uit voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Breed Mensenrechten Overleg op dinsdag 17 juni 2014 bij het Huis van Europa in Den Haag.
Bezoek de tentoonstelling 'Europe: Our Common Route' in het Huis van Europa!.
In het kader van het Griekse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2014, presenteren de Ambassade van Griekenland en de Griekse Stichting Cultuur Filotechnia met trots een tentoonstelling van Griekse kunstenaars in Nederland "Europe: Our Common Route '.
15 May: European election candidates debate: Where now for European Foreign Policy? .
On behalf of the European Council on Foreign Relations we are delighted to invite you to a debate between Dutch candidates to the European Parliament focusing on European foreign policy that will be held on 15 May from 15.00 - 17.00 at the Europe House. Join us!
6 mei: Eyou2014 debat in het Huis van Europa.
Kom ook naar het Eyou2014 debat met professionals en kandidaten in het hartje van Den Haag, Het Huis van Europa, op 6 mei.
12 mei: Hét groene debat voor de Europese verkiezingen.
Economie heeft de natuur hard nodig. Op 12 mei vindt hét groene debat voor de Europese verkiezingen plaats in het Huis van Europa. Kom je ook?
16 december 2013: Internationale Netwerkbijeenkomst Nederlandse Vrouwen Raad.
Wat staat er in de programma's van de Europese partijen? Wat was hun inzet voor de vorige periode? En wat hebben ze daarvan waargemaakt? Hoe hebben de Europese partijen in hun stemgedrag de verschillende gevolgen van beleid voor vrouwen en mannen meegewogen? Wat staat er in de nieuwe partijprogramma's over het realiseren van gelijke rechten en kansen, evenredige deelname en invloed van vrouwen en mannen in al hun diversiteit in Europa? Hoe hebben de partijen gestemd over integratie van het streven naar gender gelijkheid en diversiteit in de begrotingskaders 2014-2020?
17 april: ONE Youth Ambassadors startdag!.
Op donderdag 17 april organiseeert ONE in het Huis van Europa de lancering van het Youth Ambassadors programma.
home.
Stimuleert u ondernemers, inspireert u mensen om te gaan ondernemen of bent u zelf ondernemer? Kom dan naar het Huis van Europa op 23 april voor de finale.
30 april: Boekpresentatie in het Huis van Europa.
Op 30 april zal de heer De Visser zijn boek ´Europa-Daarom´ presenteren. We willen u hiervoor van harte uitnodigen.
8 April: Opening of the exhibition `Europe: Our Common Route` .
In the framework of the Hellenic Presidency of the Council of the European Union in the first half of 2014, the Embassy of Greece and the Stichting Griekse Cultuur Filotechnia proudly present an exhibition of Greek artists in the Netherlands entitled `Europe: Our Common Route`.
Huis van Europa.
Graag nodigen Elsevier en Elsevier Boeken u uit voor de presentatie van twee boeken over Europa.
4 april: Hoezo vluchtelingen in Nederland? Een debat over het Europees asiel- en migrantenbeleid.
Dit debat wordt georganiseerd door de stichting Me&Society in het Huis van Europa.
11 oktober: Conferentie `Marseille Provence - culturele hoofdstad van Europa 2013: valkuilen en lichtpuntjes voor het Europese gemeengoed´.
The award ceremony takes place on Wednesday March 26th from 14h-17h at Het Huis van Europa in Den Haag with the winners, their teachers and parents, as well as representatives from the different Dutch Alliance Française chapters.
28 maart: Symposium Papiaments in Europa.
Op 28 maart organiseert Splika een symposium in het Huis van Europa over de positie van het Papiaments als taal in Nederland en Europa.
3 april: Meet and greet voor rijksambtenaren in het Huis van Europa.
Ambitieuze rijksambtenaar? Verken je mogelijkheden voor een Europese carrière!
Guest lecture of Matthijs van der Plas, director for European Integration at the Ministry of Foreign Affairs, in Europe House on Wednesday 9 October.
Tom de Bruijn, former Permanent Representative of the Netherlands at the EU, will give a lecture on a variety of EU related topics based on his own experience. Join us at the 12th of March at the Europe House in The Hague!  
18 March: ´The other face of the Euro crisis`: a lecture organized by the Greek embassy.
This lecture is organized in the framework of the Hellenic Presidency of the Council of the European Union in the first half of 2014.
19 maart: LE FRANÇAIS VOYAGE EN EUROPE.
In het Huis van Europa. Ga voor meer informatie naar http://www.aflahaye.nl/en/
11 oktober: Conferentie `Marseille Provence - culturele hoofdstad van Europa 2013: valkuilen en lichtpuntjes voor het Europese gemeengoed´.
Conférence en français. Par S.E.M. Abdelouahab Bellouki, Ambassadeur du Royaume du Maroc aux Pays-Bas.
7 maart: ´Vrouwen en Europa: deal or no deal?´in de Rode Hoed in Amsterdam.
Op 7 maart organiseert de Rode Hoed samen met het Informatiebureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie een bijeenkomst rondom Internationale Vrouwendag in Amsterdam.
Keep calm and go vote: First time voters. Kom naar het debat op 20 februari in De Balie Amsterdam! UITVERKOCHT!.
De toekomst van Europa ligt in jouw handen. 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Iedereen boven de 18 jaar kan stemmen, of je nu een Europese superstaat wilt of de grenzen dicht wilt gooien. Op 20 februari is er een evenement voor iedereen die er meer over wil weten!
Guest lecture of Matthijs van der Plas, director for European Integration at the Ministry of Foreign Affairs, in Europe House on Wednesday 9 October.
We verwelkomen u graag op 12 februari in het Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6 in Den Haag.  Het gastcollege begint om 15.15uur.
Seminar in Europe House on 30 August: Why the European Court of Human Rights is vital for rule of law monitoring in Europe.
The relationship between the United Kingdom and the European Union can be described as difficult at times. The country has been an EU member for over forty years, but is an outsider in some areas. The country, for example, will not let go of their own pound in favor of the euro and it is not a full member of the Schengen Treaty. For how long can the UK keep its unique position in the European Union?
Kroatië is sinds 1 juli 2013 de 28ste lidstaat van de Europese Unie
.
Croatia is a member of the European Union since June 2013. What does this new member state think of European democracy? Are there any tensions between national and European interests? And how do Croatian politicians deal with these issues?
17 October: Conference on the Free Movement of Persons in the European Union.
On Thursday 28 November 2013 the Research Group European Integration of the The Hague University of Applied Sciences organizes, in cooperation with the Trans European Policy Studies Association (TEPSA), this conference at Europe House.
Het infopoint.
We verwelkomen u graag op woensdag 11 december 2013 in het Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6 in Den Haag. Het programma begint om 15.30 uur.
16 december 2013: Internationale Netwerkbijeenkomst Nederlandse Vrouwen Raad.
De Nederlandse Vrouwen Raad nodigt u uit voor een Internationale Netwerkbijeenkomst op 16 december 2013, van 13.15 tot 17.00 uur (inloop vanaf 12.45 uur), in het Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag.
19 december: Debat over de Europese Unie en social media: Kan social media de EU democratischer maken?.
Het politieke debat heeft zich verplaatst naar Twitter en Facebook. Burgers kunnen politici direct aanspreken en politici kunnen zonder meer hun boodschap vertellen. Gaat dit gevolgen hebben bij de volgende Europese Verkiezingen? Staan politici dichter bij hun kiezers door Twitter? En heeft dit gevolgen voor beleid?
20 November: Europe House Lecture 2013
20 November: Europe House Lecture 2013.
Missed the Europe House Lecture? Watch it here: http://bit.ly/Icqx8l
The Platform of European Memory and Conscience will be holding its annual meeting at the House of Europe in The Hague.
Het infopoint.
The aim of this conference is to get to know some aspects of the private law of the new Member State of the European Union.In the European Year of the Citizens topics like consumer law, commercial law, dispute resolution, free movement of goods and persons are high on the agenda. The conference will offer insights on the implementation of European Law in Croatia and the existing and future relations between The Netherlands and Croatia. Experts from Croatia will present the European dimension of their law and are willing to answer all kind of questions.
Invitation to a discussion on benefits and costs of the policy of having a balanced budget, 26 September Europe House.
In the framework of the Lithuanian Presidency of the Council of the EU, the European Commission Representation in the Netherlands in cooperation with the Embassy of Lithuania would like to invite you to a presentation and discussion on benefits and costs of the policy of having a balanced budget, as recession remains one of the most relevant questions in the current context of the EU
16 oktober: Pak je kansen op de interne markt! Werken over de grens: Erkenning van beroepskwalificaties.
In het kader van de "Single Market Month" (23 september-23 oktober) organiseert het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bijeenkomst (met netwerkborrel) over de erkenning van beroepskwalificaties.
Guest lecture of Matthijs van der Plas, director for European Integration at the Ministry of Foreign Affairs, in Europe House on Wednesday 9 October.
This lecture is part of a series of lectures by guest speakers like Alexander Rinnooy Kan (former president of the SER) and Professor dr. Steven Blockmans, organised by Leiden University and Europe House.
11 oktober: Conferentie `Marseille Provence - culturele hoofdstad van Europa 2013: valkuilen en lichtpuntjes voor het Europese gemeengoed´.
In het kader van de 125e verjaardag van de Alliance Française van Nederland, de vijftigste verjaardag van Europa Nostra en ter gelegenheid van het jaar "Marseille Provence - culturele hoofdstad van Europa" organiseert de Alliance Française de La Haye samen met Europa Nostra deze conferentie met sprekers als Florence Pizzorni-Itié (van het Ministerie van Cultuur, Frankrijk)en Piet Jaspaert (van Europa Nostra, Belgique).
11 October: Workshop
The Embassy of Romania to the Kingdom of the Netherlands organizes, on October 11th, the Workshop "EU Liberalization of the Labour Market: From Challenges to Opportunities" in the Europe House.
The workshop will bring together distinguished speakers from the academia and research institutions, central and local government, European institutions, international organizations, trade unions, employers and other stakeholders.
17 October: Conference on the Free Movement of Persons in the European Union.
This conference is organized by the Research Group European Integration of the The Hague University of Applied Sciences in cooperation with the French-Dutch Cooperation Council. Free movement of persons is a fundamental principle of the internal market. It allows citizens of EU Member States to enter the labour market of other Member States and to have their professional capacities and titles mutually recognized. At the same time, the appropriateness of the principle of free movement is under discussion these days in connection with the expiration of the transitional period for migrant workers coming from the Member States who joined the European Union in 2007.
29 september: Haagse Internationale Dag wordt in het Huis van Europa gevierd met de Europese Film Dag!.
Acht internationale organisaties zullen hun deuren openen voor het publiek tijdens de Haagse Internationale Dag waaronder wij. Welkom in de culturele diversiteit van Europa!
GEEN PLEKKEN MEER BESCHIKBAAR: Debat op 19 september 2013: 16% duurzame energie: een vloek of een zegen voor Nederland?
.
Op donderdag 19 september organiseren het Informatiebureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland een debat over het Nationaal Energieakkoord en de gevolgen voor Nederland en Europa met Wiebe Draijer als keynote spreker.
9-10 September: Europe house will host the JIIP Summer School of 2013.
The Europe House will be the host of the JIIP Summer School of 2013. The Joint Institute for Innovation Policy (JIIP) is an initiative of 4 RTO's, Joanneum Research (Austria), Tecnalia (Spain), TNO (Netherlands) and VTT (Finland) with the aim of establishing a strong international grouping for research and research based consultancy to support innovation policy in Europe, firmly grounded in deeper knowledge of technologies and sectors of the mother organisations.
Seminar op 4 september 2013: 'Ik, wij en de Europese Unie. Schumans kijk op Europese eenwording' 
.
Op 4 september 2013 organiseren het Informatiebureau van het Europees Parlement, de Universiteit Leiden en De Haagse Hogeschool een seminar in het kader van de 50e sterfdag van de ´architect van Europa´ Robert Schuman met als sprekers Dr. Margriet Krijtenburg en Hans van Baalen (Europarlementariër VVD).
Seminar in Europe House on 30 August: Why the European Court of Human Rights is vital for rule of law monitoring in Europe.
Despite recent initiatives of the European Union for introducing new monitoring instruments, traditionally the Council of Europe and its European Court of Human Rights (ECHR) are more experienced and engaged with political and legal aspects of rule of law monitoring in Europe. What are the best practices and what lessons can the EU learn from this, without duplicating?
Kroatië is sinds 1 juli 2013 de 28ste lidstaat van de Europese Unie
.
Kroatië, gelegen in de westelijke Balkan aan de Adriatische Zee, is sinds 1991 onafhankelijk. In 2003 heeft het land een verzoek gedaan tot toetreding tot de Europese Unie. De afgelopen tien jaar is Kroatië erin geslaagd alle hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn om aan te sluiten bij de EU-wetgeving en -normen zodat het nu, per 1 juli 2013 kan toetreden tot de EU. In het Huis van Europa in Den Haag is er tijdelijk een expositie van foto's uit Kroatië die door de Kroatische Ambassade zijn aangeboden.
28 juni: BNR Nieuwsradio zendt uit vanuit het Huis van Europa met o.a. Ferry Mingelen, Wim van de Camp en Dennis de Jong.
Op vrijdagmiddag 28 juni zendt BNR het programma "The Friday Move" uit vanuit het Huis van Europa. Op die dag behandelt de Europese Top onder andere de Europese meerjarenbegroting 2014-2020.
home.
Met de diepgang van de eurocrisis - die inmiddels ook in Nederland voelbaar is - ligt de politieke vraag op tafel of en hoe de EU kan bijdragen om de economische klappen op te vangen. Tijdens het debat worden de de mogelijkheid en de wenselijkheid besproken van vraagstukken zoals flexibilisering van de arbeidsmarkt, een Europese aanpak van jeugdwerkloosheid en herinrichting van arbeidsomstandigheden.
Contact.
WerkenbijdeEU.nl helpt je op weg naar een carrière als vertaler of jurist-vertaler bij de EU. Op dinsdagmiddag 25 juni organiseert WerkenbijdeEU.nl van 15.00 uur tot 17.30 uur in het Huis van Europa te Den Haag een informatiebijeenkomst over werken als vertaler of jurist-vertaler bij de Europese Instellingen.
home.
Social media is a phenomenon that is becoming increasingly important in our society and in politics. This master class seeks to provide a rounded overview of the influence of social media on political processes.
De voedselindustrie, gebouwd op de landbouw, is de op één na grootste economische sector binnen de Europese Unie. Met haar 'farm-to-fork'-beleid streeft de Unie naar een hoog niveau van gezondheid voor mens, dier en plant. Binnenkort gaan de Commissie, de Raad en het Europees Parlement met elkaar in onderhandeling over dit onderwerp. Nederland zal hier een belangrijke rol in spelen. Wil je meer weten? Kom dan naar onze bijeenkomst en stel je vraag!
Dutch Economic Touch: een terugblik op de reeks bijeenkomsten en een vooruitblik op een diepere economische en politieke unie
.
Op 20 juni vindt de zesde en laatste bijeenkomst plaats van de Dutch Economic Touch: een reeks van interactieve bijeenkomsten waarin de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland met u in gesprek wil gaan over de nieuwe economische agenda voor Europa en het belang van economische stabiliteit en solidariteit in Europa.
Alle ondernemers opgelet: Nederlandse finale van de European Enterprise Promotion Awards op 6 juni .
Stimuleert u ondernemers, inspireert u mensen om te gaan ondernemen of bent u zelf ondernemer? Laat u inspireren tijdens de Nederlandse finale van de European Enterprise Promotion Awards op 6 juni van 13.30 tot 17.00 uur in het Huis van Europa in Den Haag.
De Europese Commissie is bezorgd over de bijenstand in Europa. Wat zijn de gevolgen voor de mens en milieu als de bij uitsterft? Een debat na afloop van de film 'More than Honey'.
home.
Op maandag 17 juni organiseert Instituut Clingendael een lunchlezing in het Huis van Europa met als spreker Europarlementariër Corien Wortmann-Kool.
Het infopoint.
Het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland en Amsterdam University Press nodigen u uit voor een debat: Europa is kneedbaar (maar je moet wel weten te kneden). In Brussel, op Washington na de grootste lobbyhoofdstad ter wereld, trachten naar schatting  15.000 belangengroepen de besluitvoering van de Europese Unie (EU)  te beïnvloeden. Wie trekken er in Brussel, het centrum van de Europese macht, aan de touwtjes en maken het verschil? Op welke manier kunnen ministeries, lokale overheden, ondernemingen, vakbewegingen of NGO's de Europese besluitvorming beter beïnvloeden?

Op 16 mei zal Eurocommissaris Viviane Reding in Den Haag een toelichting geven over het kort daarvoor verschenen Burgerschapsrapport 2013. Daarna gaan we met elkaar in debat. Graag nodigen we je uit om hier aan mee te doen. Het debat zal plaats vinden in het Auditorium van de Haagse Campus van de Universiteit Leiden.
Gastcollege over de Europese Unie
17 mei: Bezoek studentenvereniging SIB-Amsterdam aan het Huis van Europa
root.
Elk jaar rond 9 mei vieren we in heel Europa de Dag van Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden. En dit vieren we elk jaar met tal van activiteiten door het hele land. En één daarvan vindt plaats in het Huis van Europa.
De multimediawedstrijd "Migranten in Europa" is bedoeld om jonge kunstenaars en communicatiestudenten de kans te geven stil te staan bij de bijdrage van migranten aan de Europese samenleving van vandaag. De wedstrijd moet ook het debat aanwakkeren en de aanzet geven tot meer uitwisseling van informatie en ideeën.
Wim van de Camp, Europarlementariër uit Den Haag, heeft op maandag 29 april 2013 een foto-expositie geopend over "Koningin Beatrix en het Europees Parlement". De expositie is de komende tijd te zien in het Huis van Europa aan de Korte Vijverberg 5-6  in Den Haag.
Het infopoint.
Deel 2 van een virtuele reis langs landen in de Europese Unie, waarin op zoek wordt gegaan naar de nieuwe verhalen van Europa. Ditmaal met Joep Leerssen en Gabriella Gönczy. Wat betekent Europees burgerschap anno 2013, en kan er een visie voor de toekomst geformuleerd worden? Met een column door Floor Rusman en foto's van Koosje Laan.
This lecture is part of a series of lectures by guest speakers like Jaap de Hoop Scheffer, Wendy Asbeek Brusse and Jacob de Haan, organised by Leiden University and Europe House.
Europrofiel is een wedstrijd voor middelbare scholieren die hun profielwerkstuk over de Europese Unie (EU) en Europese democratie willen schrijven.
Met deelname aan de Europrofiel-wedstrijd maken ze kans op een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Niet alleen de winnaar, maar ook andere goede inzendingen zullen met een prijs beloond worden.
In het voorjaar van 2013 nodigt SPUI25 in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, politieke denkers, historici, filosofen, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit verschillende hoeken van de Europese Unie uit om hun visie te geven op een Europese toekomst. Van zuidelijk Spanje tot Parijs, Berlijn, en nog verder oostwaarts: wat zijn de nieuwe verhalen voor Europa? De plaatsen vormen het vertrekpunt, Europa is de bestemming.
2013 is uitgeroepen tot Europees Jaar van de Burger. Daarom organiseert de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie een debatreeks in het hele land. De Commissie wil met Nederlanders in gesprek gaan over de economie, je rechten als Europeaan, het milieu, werkgelegenheid en hoe de Unie er in 2020 moet uitzien. Er wordt gediscussieerd over beleidsuitdagingen waarmee zowel Nederland als Europa geconfronteerd worden. In tijden van crisis moet het economisch beleid gericht zijn op het duurzaam creëren van groei en jobs.
home.
In Germany, there is a discussion going on whether a shift of power from Berlin to Brussels is desirable and to what extent. How does this influence the European democracy?
Faciliteiten.
This lecture is part of a series of lectures by guest speakers like Jaap de Hoop Scheffer, Wendy Asbeek Brusse and Jacob de Haan, organised by Leiden University and Europe House.
The award ceremony takes place on Wednesday March 27th from 14h-17h at Het Huis van Europa in Den Haag with the 30 winners, their teachers and parents, as well as representatives from the different Dutch Alliance Française chapters, as well as the linguistic advisor of the French Embassy.
Europa college
Donderdag 25 april: Europa college voor het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen
Polen en de Europese democratie
Wat betekent het EU-lidmaatschap voor de Poolse nationale democratie? Hebben de Polen vertrouwen in de Europese democratie en hoe zien zij de toekomst van Europa? Kom naar het debat op maandag 25 maart in het Huis van Europa.
Activiteiten.
In het Europees Jaar van de burger 2013 gaat de aandacht uit naar de rechten die iedereen in de Europese Unie als burger van de EU geniet. Meer dan 500 miljoen Europeanen plukken hier dagelijks de vruchten van, net als de Europese economie. Op vrijdag 15 maart vindt de kick off van het Europees Jaar van de burger plaats in het Huis van Europa.
Op dinsdag 12 maart 2013 organiseert de Vertegenwoording van de Europese Commissie in Den Haag een workshop  over "Een integrale markt voor pakketdiensten voor de groei van e-commerce in Europa".  
Op 8 maart organiseren de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Informatiebureau van het Europees Parlement, in samenwerking met Lof Media en de Rode Hoed, een debat over vrouwen en de crisis. Met sprekers als Neelie Kroes, Wim van de Camp, Marije Cornelissen en Agnes Jongerius
Het infopoint.
René Cuperus is a senior staff member of the Wiardi Beckman Foundation, the Scientific Bureau of the Partij van de Arbeid and also a columnist of the Volkskrant. He is a convinced European but also deeply worried by the divisions the EU is creating in the Dutch society, and believes that ways have and mean to be found to restore confidence in the European project.
Steeds meer lidstaten streven, naast een economische unie, ook naar een politieke unie. Als kleine lidstaat heeft Nederland belang bij verdere Europese integratie, om zo het overwicht van de grote lidstaten tegen te gaan. Maar Nederland stelt zich terughoudend op. Nederlandse politici zijn huiverig om soevereiniteit over te dragen en Europese politieke integratie vorm te geven. Over hoe Europa er in de toekomst uit zou moeten zien wordt al helemaal niet gesproken. Hoe denken andere lidstaten hierover?
Georgia and the European Union
home.
On 22nd of January 2013 the Embassy of Georgia to the Kingdom of the Netherlands in cooperation with the Europe House in The Hague is organizing a seminar: Georgia and European Union.
Op 11 februari organiseert de Nederlandse Vrouwen Raad de jaarlijkse Internationale Netwerkbijeenkomst in het Huis van Europa. Het doel van deze bijeenkomst is een nadere kennismaking met leden van het Europees Parlement die de voor vrouwen belangrijke thema's in hun portefeuille hebben.
On Wednesday 19 December, ALDE Party Vice President Lousewies van der Laan will moderate a debate on the theme of the "F"-word: Is federalism the way forward to fix Europe? Despite the pat on the back by the Nobel Peace Prize committee awarding the European Union (EU) with its Peace Prize 2012, the EU appears to be struggling ahead. Therefore, how can we get the European Union back on its feet again and moving ahead? Could federalism be the way forward to fix Europe?
Het infopoint.
Scholieren vieren de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de EU met een feestelijk evenement op vrijdag 7 december in het Huis van Europa in Den Haag.
Faciliteiten.
Op donderdag 6 december aanstaande vindt op initiatief van de Poolse ambassade in het Huis van Europa een debat plaats over de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de periode 2014-2020.
home.
On 11 December Upact organizes the 'Touch Peace' seminar at Europe House in the Hague. The seminar focuses on the opportunities of using 'online tools for active global and European citizenship'.
In de Arabische regio zijn mensenrechten, cultuur en innovatie nauw met elkaar verbonden. Door de repressieve krachten van dictaturen of de dominante invloed van strenge islamitische krachten was het voor kunstenaars, acteurs en dansers altijd lastig ruimte te vinden voor hun talent. Na de Arabische revoluties lijkt er een opening te zijn voor meer culturele expressie. Klopt dat? En wat betekent dat voor de samenwerking met Europese en Nederlandse kunstenaars?
We zijn op zoek naar gemotiveerde deelnemers voor dit project waarbij je het werkelijke onderhandelingsproces binnen de EU leert kennen. Dit in het kader van het EU-project: "Get on board! Mobilizing young leaders to support the EU enlargement process towards the Western Balkans."
home.
Op woensdag 14 november zal Jaap de Hoop Scheffer, hoogleraar internationale politiek en diplomatieke praktijk, aan de Leidse Universiteit, een gastcollege verzorgen over de relatie tussen de NAVO en de Europese Unie, en hoe een Europees defensiebeleid een rol kan spelen in de relaties met de Verenigde Staten.
Faciliteiten.
In het kader van de informatiecampagne over late betalingen wordt in de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag op dinsdag 6 november van 9:00 tot 17:30 een informatieseminar
gehouden. De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Europese Commissie voor Ondernemingen en Industrie zullen
acte de présence geven; daarnaast worden aan aantal nuttige trainingssessies gehouden over maatregelen waarmee late betalingen kunnen worden tegengegaan.
Het infopoint.
De Europese Commissie wil Europese bedrijven laten zien hoe zij kunnen profiteren van de talenten van buitenlandse studenten. Verschillende Europese subsidieprogramma's bieden daar mogelijkheden toe. Half april lanceerde de Commissie daarom de campagne 'We mean business'. Doel is het Europese bedrijfsleven bekend(er) te maken met Leonardo- en Erasmusstages.
home.
Op woensdag 31 oktober organiseert het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland een debat over de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen met o.a. Arend Jan Boekesteijn en Thijs Berman.
Op vrijdag 19 oktober organiseren de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Informatiebureau van het Europees Parlement in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een uitgebreid dagprogramma voor ondernemers in Nederland naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van de interne markt.
Faciliteiten.
Op dinsdag 9 oktober zal het boek van Steven Adolf ´Mi casa, su asa´ gepresenteerd worden in het Huis van Europa. De gelijknamige tentoonstelling over de Spaanse migratiegeschiedenis zal later dezelfde middag worden geopend in het Museon (Stadhouderslaan 37, Den Haag).
Coolpolitics: De toekomst van Europa
Huis van Europa.
Coolpolitics presenteert een debat over de toekomst van Europa op woensdag 26 september, met Thierry Baudet (politiek filosoof) en Mathieu Seger (historicus en docent Europese integratie en internationale betrekkingen). Discussieer ook mee!
Het infopoint.
Op donderdag 27 september 2012 organiseert het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland samen met andere partijen een debat rond de vraag : hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de Nederlandse biobased economy de meest concurrerende van Europa wordt?
root.
Op donderdag 20 september organiseert het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland in samenwerking met De Nieuwsmakers en Beeldvormers een mediaseminar over berichtgeving over Europa in de verkiezingsstrijd voor politici, journalisten en communicatieprofessionals in het Huis van Europa in Den Haag.
Desert Power 2050
De Vereniging voor ZonneKrachtCentrales organiseert vrijdag 14 september in het Huis van Europa in Den Haag een bijeenkomst in het teken van het onlangs verschenen rapport van het Desertec Industrial Initiative: "Desert Power 2050"
Op vrijdag 31 augustus 2012 organiseert het Montesquieu Instituut een debat in het Huis van Europa over Nederland en Europa. Sinds het Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet in 2005 staat ons land in Brussel bekend als eurosceptisch. Hoe anders was dat in de jaren '80 en '90, toen Nederland nog één van de meest ijverige pleiters was voor méér Europese samenwerking?
Op vrijdag 29 juni 2012 organiseren het Huis van Europa en LTO Nederland een conferentie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in De Vliethoeve in Bodegraven.
Donderdag 14 juni organiseert JongDenHaag (netwerk van jonge ambtenaren) in het Huis van Europa een debat: Europa is op dit moment veel in het nieuws maar is Europa ook een onderwerp dat de gemeente en overige decentrale overheden bezighoudt? Met de volgende sprekers: Thierry Baudet, Simon van Driel en Inge Vianen.
Debat in het Huis van Europa: Europees Burgerinitiatief, de burger heer en meester in Brussel of een wassen neus?.
Donderdag 21 juni organiseert het Huis van Europa een debat met onder anderen Judith Sargentini (Europarlemantariër Groen Links) en Professor Amtenbrink. De inwoners van de Europese Unie kunnen vanaf 1 april 2012 de Europese Commissie verzoeken om een wetsvoorstel te maken over een bepaald onderwerp. Daar zijn wel een miljoen handtekeningen voor vereist en er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het is 1 april geweest, we zijn een paar maanden verder, en waar staan we nu?