Ga naar de inhoud

Debat in het Huis van Europa : Nederland en Europa : van koploper naar dwarsligger ?

Op vrijdag 31 augustus 2012 organiseert het Montesquieu Instituut een debat in het Huis van Europa over Nederland en Europa. Sinds het Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet in 2005 staat ons land in Brussel bekend als eurosceptisch. Hoe anders was dat in de jaren '80 en '90, toen Nederland nog één van de meest ijverige pleiters was voor méér Europese samenwerking?

Zijn we uit elkaar gegroeid of is er sprake van Babylonische spraakverwarring? Bouwen we nog steeds aan een Europa van vrijheid, vrede en voorspoed of ontwikkelt het Europees project zich tot een 'EUSSR' zoals eurosceptici schertsend beweren?

Wybe Douma (senior onderzoeker bij het Asser Instituut, gespecialiseerd in Europees recht en milieurechten) en Steffen van der Velde (onderzoeker bij het Asser Instituut, gespecialiseerd in het Europese milieurecht) zullen schetsen wat voor een beeld Nederland en de EU op dit moment van elkaar hebben.
Daarna zullen zij onder leiding van Sjerp van der Vaart, Hoofd van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland discussiëren met Leonoor Kuijk (correspondente voor het dagblad Trouw te Brussel) en Hans van Baalen (sinds 14 juli 2009 lid van het Europees Parlement).

 .
Lees meer over het debat en alle praktische informatie