Ga naar de inhoud

Viering Nobelprijs EU in het Huis van Europa in Den Haag

Scholieren vieren de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de EU met een feestelijk evenement op vrijdag 7 december in het Huis van Europa in Den Haag.

Leerlingen van het Dalton Den Haag en het Haags Montessori Lyceum beginnen het evenement met een debat over het onderwerp:

Europa: Oud continent, Jonge democratie.

Vervolgens proberen ze met behulp van het Europaspel Eurocratie om zelf President van de Europese Unie te worden. Het spel is ontworpen om de kloof tussen de burgers en de Unie van onderop te verkleinen. De spelers gaan als lijsttrekkers van Europese politieke partijen op verkiezingstournee door de Unie. Door het winnen van verkiezingen krijgen ze leden van het Europees Parlement, maar ze kunnen die steden in nieuwe verkiezingen ook weer kwijt raken. Spelers in het bezit van alle steden van een lidstaat krijgen stemmen in de Europese Raad. De speler die als eerste in meerderheid in de Raad heeft, wordt als winnaar uitgeroepen tot President van de EU ...op voorwaarde van voldoende steun in het EP.
Het feestelijk gebeuren mondt uit in de JUNIOR EU-PRESIDENT CONTEST. De deelnemers die als winnaars uit het spel zijn gekomen, binden de strijd met elkaar aan in een debatduel, waarin elk van de toekomstige leiders haar of zijn prioriteiten voor de komende regeerperiode uiteenzet.
Het evenement wordt bijgewoond door leden van de Tweede Kamer en andere politici. Organisator Jaap Hoeksma heeft het initiatief voor dit Nederlandse evenement ter viering van de uitreiking van de Nobelprijs aan de EU genomen, omdat de Nobelprijs niet alleen door de Presidenten gevierd moet worden, maar ook door de burgers.

Programma Viering Nobelprijs EU Huis van Europa: 
 
13.15 uur: Inloop en ontvangst
13.30 uur: Welkomstwoord Huis van Europa
13.40 uur: Plenair openingsdebat
14.00 uur: Het Europa van het Spel
14.05 uur: Alea iacta est met Ingrid de Caluwé en Michiel Servaes, leden van de Tweede Kamer
15.15 uur: Junior EU-President Contest
15.30 uur: Prijsuitreiking
Borrel


www.eu-president.com