Ga naar de inhoud

Desert Power 2050

De Vereniging voor ZonneKrachtCentrales organiseert vrijdag 14 september in het Huis van Europa in Den Haag een bijeenkomst in het teken van het onlangs verschenen rapport van het Desertec Industrial Initiative: "Desert Power 2050"

Programma:

15:00 uur tot 15:30: inloop met koffie en thee

15:30 uur tot 17:30:  
Presentatie over "Desert Power 2050" door de heer Paul van Son, CEO van het DII.
Sinds de oprichting in 2009 werd de heer van Son benoemd tot CEO van het Desertec Industrial Initiative. Verder is hij nog voorzitter van de Energy4All Foundation en voorzitter van de Europese Federatie van Energy Traders.

Discussie tussen Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks) en Toine Manders (VVD) over de wenselijkheid van woestijnstroom en hoe daar te komen.
Bas Eickhout houdt zich o.a. bezig met de dossier klimaat. Hij was voor zijn functie in het Europees Parlement, klimaatwetenschapper bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Toine Manders heeft diverse politieke functies gehad en zit sinds 1999 in het Europees Parlement, waar hij nu o.a. lid is van de commissie "interne markt en consumentenbescherming"

Vervolgens zal John Fransen, Director CHP and Renewable, van NEM -Energy BV - CHP and Renewable (onlangs overgenomen door Siemens) spreken over het Nederlandse bedrijfsleven staat tegenover/in deze ontwikkelingen.

17:30 uur tot 18:30 netwerkborrel  

Aanmelden is gratis, maar verplicht via secretaris@zonnekrachtcentrales.nl

De Vereniging voor ZonneKrachtCentrales is een vrijwilligers organisatie die als doel heeft het Desertec concept te promoten. Het Desertec concept is bedacht door de Desertec Foundation en houdt in dat alle hernieuwbare energieën in Europa aan elkaar gekoppeld worden met behulp van een supergrid. Het supergrid omvat in het Noorden de waterkracht van Scandinavië en in het zuiden de woestijnstroom uit de Sahara. In het oorspronkelijke concept werd die woestijnstroom een plaats toebedacht van 15%. In de uitwerking die het DII nu gepresenteerd heeft kan dit percentage oplopen tot 20%. De mix uit de woestijn omvat Zon-PV, Wind en Concentrated Solar Power een naar de Foundation's idee uniek bestanddeel van de mix omdat het de warmte die geoogst wordt even kan opslaan en daardoor elektriciteit op afroep kan produceren.