Ga naar de inhoud

Debat in het Huis van Europa: Europees Burgerinitiatief, de burger heer en meester in Brussel of een wassen neus?

Donderdag 21 juni organiseert het Huis van Europa een debat met onder anderen Judith Sargentini (Europarlemantariër Groen Links) en Professor Amtenbrink. De inwoners van de Europese Unie kunnen vanaf 1 april 2012 de Europese Commissie verzoeken om een wetsvoorstel te maken over een bepaald onderwerp. Daar zijn wel een miljoen handtekeningen voor vereist en er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het is 1 april geweest, we zijn een paar maanden verder, en waar staan we nu?

Op 21 juni is er een debat in het Huis van Europa in Den Haag over het Europees Burgerinitiatief met  Professor Amtenbrink en Judith Sargentini (Europarlementarier GroenLinks). Dit initiatief houdt in dat de inwoners van de EU vanaf 1 april 2012 de Europese Commissie kunnen verzoeken om een wetsvoorstel te maken over een bepaald onderwerp. Daar zijn wel een miljoen handtekeningen voor vereist en er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het is 1 april geweest, we zijn een paar maanden verder, en waar staan we nu?

Ruben Maes zal het debat over het burgerinitiatief leiden. Tijdens de discussie zal ingegaan worden op de diverse aspecten bij de lancering van een burgerinitiatief. Welke organisaties zijn al bezig en wat zijn hun ervaringen? Hoe bereik je het publiek (internet, sociale media, traditionele media) en hoe reageert het publiek? Is het niet eigenlijk de bedoeling dat individuele burgers een initiatief opzetten, in plaats van (lobby)organisaties? Kan het burgerinitiatief daadwerkelijk meehelpen het democratisch gat in Europa te dichten of is het slechts een leuke nieuwe aanjager van debatten? Welke praktische en juridische kanten zitten er aan het verhaal? Kortom: wondermiddel of wassen neus?

Tijden: De inloop is vanaf 15.00 uur, het debat is van 15.30 tot 17.00 met een afsluitende borrel.
Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5 in Den Haag.
Toegang: aanmelden is gratis, maar verplicht via: info@huisvaneuropa.eu