Ga naar de inhoud

Culturele samenwerking na de Arabische revoluties in het Huis van Europa op maandag 26 november

In de Arabische regio zijn mensenrechten, cultuur en innovatie nauw met elkaar verbonden. Door de repressieve krachten van dictaturen of de dominante invloed van strenge islamitische krachten was het voor kunstenaars, acteurs en dansers altijd lastig ruimte te vinden voor hun talent. Na de Arabische revoluties lijkt er een opening te zijn voor meer culturele expressie. Klopt dat? En wat betekent dat voor de samenwerking met Europese en Nederlandse kunstenaars?

Petra Stienen, Basma el Husseiny en Adrianus Koetsenruijter in het Huis van Europa Den Haag

Petra Stienen en Basma el Husseiny zullen in een gesprek gaan met aansprekende voorbeelden in film en beeld ingaan op de rol van kunst en cultuur na de Arabische revoluties en de mogelijkheden voor culturele samenwerking met Nederland en Europa.

Basma el Husseiny is vooraanstaand cultureel activist uit Cairo. Haar stichting El Mawred, Cultural Resource organiseert spraakmakende culturele festivals in Egypte en is de belangrijkste organisatie in de Arabische regio voor opleidingen van culturele managers. Daarnaast doet El Mawred onderzoek naar culturele samenwerking tussen de verschillende Arabische landen en Europa. Bovendien adviseert Basma El Husseiny nationale en internationale organisaties over cultureel beleid in de Arabische regio.

Basma en haar collega's speelden een sleutelrol bij het organiseren van culturele evenementen tijdens de protesten op het Tahrirplein in de lente van 2011.

Petra Stienen is publiciste, Arabist en zelfstandig adviseur. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft een column in Opzij en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma's. In februari 2012 won zij De Vrouwen in de Media Award 2011.

Haar boek 'Dromen van een Arabische Lente' verscheen in 2008. In 2012 verscheen haar nieuwe boek 'Het andere Arabische Geluid. Een nieuwe toekomst voor het Midden-Oosten'. Een deel van de opbrengsten van haar meest recente boek gaat naar Basma's stichting El Mawred.

Petra en Basma zullen vergezeld worden door Adrianus Koetsenruijter. Hij is werkzaam bij de diplomatieke dienst van de EU als hoofd van de afdeling Mercosur landen. Tot september 2012 was hij ruim vier jaar hoofd van de EU delegatie in Tunesië met een accreditatie in Libië. Hij heeft de Arabische lente van dichtbij meegemaakt en kan veel vertellen over de recente veranderingen in deze landen.

Praktische informatie
Datum: maandag 26 november 2012
Tijd: 16.30 - 18.00 uur (inloop vanaf 16.00, 18.00 borrel)
Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5-6 in Den Haag
Toegang: gratis, u moet een identiteitsbewijs kunnen tonen
Voertaal: Engels

Aanmelden: verplicht, via het formulier onderaan de pagina op de website van SICA