Ga naar de inhoud

Debat over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het Huis van Europa

Op woensdag 31 oktober organiseert het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland een debat over de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen met o.a. Arend Jan Boekesteijn en Thijs Berman.

Op 6 november aanstaande gaat de Amerikaanse kiezer naar de stembus. Stevenen de Democraten weer af op winst en komt er dus een tweede termijn voor Obama? Of slaagt de Republikein Romney er toch in een snelle en beslissende inhaalslag te maken?

De uitslag is niet alleen relevant voor de geïnteresseerde Amerika watcher maar is ook van grote relevantie voor de verhoudingen in de rest van de wereld. Als grote wereldmachten en belangrijke handelspartners zijn het Amerikaanse en Europese continent onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de wereldwijde vrijehandelsafspraken? Wat is de relatie tussen de eurocrisis en de Amerikaanse economie? Wat zijn de gevolgen voor de verhouding tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie?

Op woensdag 31 oktober gaan (oud) VS correspondenten en nationale en Europese politici met elkaar in debat over deze en andere vragen in het Huis van Europa te Den Haag. Het debat staat onder leiding van Arend Jan Boekestijn (historicus Universiteit Utrecht en columnist van de Elsevier) en wordt gevoerd met:

Bas Eickhout (Europarlementariër, GroenLinks)
Thijs Berman (Europarlementariër, PvdA)
Han Ten Broeke (Tweede Kamerlid, VVD)

Paul Brill (commentator en oud VS correspondent van de Volkskrant)
Ton Jan Meeus (commentator en oud VS correspondent van het NRC)


Het debat is een initiatief van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland en is onderdeel van een serie debatten over nationale presidentsverkiezingen.


Aanmelden is gratis, maar verplicht via epdenhaag@europarl.europa.eu

Tijd:
16.30 aanvang
17.00 debat
18.30 afsluiting en borrel

Locatie:
Huis van Europa, Korte Vijverberg 6, Den Haag