Ga naar de inhoud

Europees Jaar van de burger: Op zoek naar de nieuwe verhalen van Europa. Deel 2: Berlijn op 22 april in Spui25

Deel 2 van een virtuele reis langs landen in de Europese Unie, waarin op zoek wordt gegaan naar de nieuwe verhalen van Europa. Ditmaal met Joep Leerssen en Gabriella Gönczy. Wat betekent Europees burgerschap anno 2013, en kan er een visie voor de toekomst geformuleerd worden? Met een column door Floor Rusman en foto's van Koosje Laan.

Berlijn
Nergens zijn de geschiedenis en toekomst van Europa zo duidelijk voelbaar en met elkaar verweven als in Berlijn: van het Alexanderplatz tot Checkpoint Charlie, van de Reichstag tot de Brandenburger Tor. De hereniging van Oost- en West-Berlijn in 1989 geldt als een omwenteling in de geschiedenis van Europa. In sneltreinvaart maakte de stad daarvoor niet voor mogelijk gehouden ontwikkelingen door. Vandaag de dag is het, na Londen, de grootste metropool van Europa en geldt de stad als één van haar grootste politieke, culturele en wetenschappelijke centra. Een stad met niet alleen oude, maar vooral ook nieuwe verhalen voor Europa.

Gabriella Gönczy  
De van oorsprong Hongaarse literatuurwetenschapper Gabriella Gönczy woont sinds lange tijd in Berlijn en zag hoe de stad opbloeide na de van van de muur. Ze is mede-initiator van 'A Soul for Europe', een burgerinitiatief dat de Europese gemeenschapszin promoot met het organiseren van activiteiten, conferenties en workshops in Berlijn en alle uithoeken van Europa, waaronder Nederland. Daarnaast schrijft ze voor de website Eurotopics, dat de ontwikkeling van Europese publieke ruimten onder de aandacht brengt. Ook is ze co-redacteur van het boek Berlin, meine Liebe. Schliessen Sie bitte die Augen, een antologie van Berlijnse verhalen.

Joep Leerssen  
Hoogleraar Moderne Europese Literatuur en schrijver van het recent verschenen boek Spiegelpaleis Europa Joep Leerssen is gefascineerd door de talrijke associaties, echo's, tradities en thema's die Europa omgeeft. Met vele literaire en cultuurhistorische voorbeelden illustreert hij welke mentale gemeenplaatsen een rol spelen als mensen zich een voorstelling maken van het karakter van Europa.Hij wijst ook op de gevaren van zulke gemeenplaatsen: ze leiden als gauw tot simplificatie, en het Europese verhaal wordt melodramatisch. Dit werkt zwart-wit denken en populistische retoriek in de hand.

René  Moerland
René Moerland is chef buitenland van NRC Handelsblad. Daarvoor was hij onder meer door de krant gestationeerd in Parijs als correspondent Frankrijk  en in Den Haag als politiek redacteur.

Bijeenkomst
Gabriella Gönczy en Joep Leerssen geven ieder een korte lezing, waarna zij met elkaar in gesprek gaan. Moderator is René  Moerland, chef Buitenland bij het NRC Handelsblad.
Een uitgesproken column wordt verzorgd door Floor Rusman, columnist en redacteur bij nrc.next.

Reeks: Op zoek naar nieuwe verhalen voor Europa
2013 is uitgeroepen tot het Europese jaar van de burger. In dat kader gaat de Europese Commissie in Nederland een samenwerking aan met SPUI25. Tussen april en juni vinden er vier programma's plaats, waarbij steeds een ander deel van de Europese Unie centraal staat. Van zuidelijk Spanje, tot Berlijn, en nog verder oostwaarts: wat zijn de nieuwe verhalen voor Europa?  SPUI25 nodigt politieke denkers, historici, filosofen, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit verschillende hoeken van de Europese Unie uit om zich over deze vragen te buigen en hun visie te geven op een Europese toekomst.

Essaywedstrijd
Naast de programma's heeft SPUI25, samen met Folia en NRC Handelsblad, een essaywedstrijd uitgeschreven. De winnaar wordt tijdens één van de programma's bekendgemaakt, wint 250 euro aan boekenbonnen, en ziet zijn/haar essay gepubliceerd in nrc.next en Folia Magazine.
Fotografieproject
Vier Erasmusstudenten op uitwisseling in o.a. Madrid en Berlijn, leggen in opdracht van SPUI25 het dagelijkse leven in hun tijdelijke woon- en studeerplaats vast. Hoe ervaar je als Erasmusstudent de stad waar je studeert? Hoe ziet de universiteit eruit, het studentenleven, de lokale cultuur? De foto's worden tijdens de avonden geprojecteerd.

Aanmelden
De bijeenkomst is gratis toegankelijk. U kunt zich aanmelden via spui25@uva.nl. Aanmelden is echter niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

Locatie en tijden
22 april: 20.00-22.00 uur
Spui25, Amsterdam