Ga naar de inhoud

Europees Jaar van de burger: Op zoek naar de nieuwe verhalen van Europa

In het voorjaar van 2013 nodigt SPUI25 in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie, politieke denkers, historici, filosofen, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit verschillende hoeken van de Europese Unie uit om hun visie te geven op een Europese toekomst. Van zuidelijk Spanje tot Parijs, Berlijn, en nog verder oostwaarts: wat zijn de nieuwe verhalen voor Europa? De plaatsen vormen het vertrekpunt, Europa is de bestemming.


Deel 1: Cees Nooteboom in gesprek met Margot Dijkgraaf
Met een column door Marjolijn van Heemstra en Madrileense foto's van Isabel Frias Amadori.
Woensdag 3 april 2013, 20:00-22:00, Spui25

Deel 2: Joep Leerssen in gesprek met Gabriella Gönczy
Met een column door Floor Rusman en Berlijnse foto's van Koosje Laan.
Maandag 22 april 2013, 20:00-22:00 uur, Spui25
Meer informatie en aanmelden via www.spui25.nl

Deel 3: Maarten Kloos in gesprek met Christophe de Voogd
Met Parijse foto's van Elise van Joolen.
Woensdag 22 mei 2013, 20:00-22:00 uur, Spui25
Meer informatie en aanmelden: binnenkort via www.spui25.nl


Deel 4: Laura Starink in gesprek met Jan Brokken
Met muziek van Janáček en Arvo Pärt door pianist Marcel Worms en violiste Ursula Schoch, en foto's uit Krakau van Marloes Bouman.
Maandag 3 juni 2013, 20:00-22:00 uur, Theater van 't Woord, OBA
Meer informatie en aanmelden: binnenkort via www.spui25.nl

Essaywedstrijd
Naast de programmareeks heeft SPUI25, samen met Folia Magazine en NRC Handelsblad, een essaywedstrijd uitgeschreven, met daarin de centrale vraag: wat is jouw verhaal voor het nieuwe Europa? Uit de ruim 50 inzendingen kiest een vakjury bestaande uit Margot Dijkgraaf (directeur SPUI25), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad), Jim Jansen (hoofdredacteur Folia Magazine), Maarten van Poelgeest (wethouder Amsterdam namens Groen Links), Maria Silvia Gatta (Europese Commissie) en Niña Weijers (programmamedewerker SPUI25) de beste inzending. De winnaar wordt tijdens het afsluitende programma bekendgemaakt, wint 250 euro aan boekenbonnen, en ziet zijn/haar essay gepubliceerd in nrc.next en Folia Magazine.

Fotografieproject
Vier Erasmusstudenten op uitwisseling in Madrid, Berlijn, Parijs en Krakau leggen in opdracht van SPUI25 het dagelijkse leven in hun tijdelijke woon- en studeerplaats vast. Hoe ervaar je als Erasmusstudent de stad waar je studeert? Hoe ziet de universiteit eruit, het studentenleven, de lokale cultuur? De foto's worden tijdens de avonden geprojecteerd.