Ga naar de inhoud

13 juni: Film met debat: Bijensterfte in Europa

De Europese Commissie is bezorgd over de bijenstand in Europa. Wat zijn de gevolgen voor de mens en milieu als de bij uitsterft? Een debat na afloop van de film 'More than Honey'.

Bijen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en leveren een jaarlijkse bijdrage ter waarde van 22 miljard euro aan de landbouw in de EU. Maar de afgelopen jaren gaat het slecht met de bijen. Bijensterfte neemt zowel in Nederland als in andere lidstaten van de Europese Unie steeds meer toe.

Wat is er aan de hand met de bijen? Heerst er een virus of zorgt het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden voor de massale bijensterfte? Of is er een combinatie van factoren waardoor bijen het zo moeilijk hebben? Denk bijvoorbeeld ook aan de industrialisering van de honingsector.

Een debat met Michael Kester (algemeen directeur Syngenta), Joke de Geus (bestuurslid akkerbouw LTO Noord) en Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis) na afloop van de film 'More than Honey'.

De Europese Commissie
De Europese Commissie maakt zich zorgen om de achteruitgang van de bijenstand. EU-lidstaten zouden moeten samenwerken om de bijenpopulatie gezond te houden, maar de lidstaten zijn onderling nog te verdeeld voor een gemeenschappelijke aanpak omdat de oorzaken van de bijensterfte niet duidelijk is.

De Europese Commissie wil de EU-lidstaten verbieden om pesticiden te gebruiken in de landbouw. Dit gif, de zogeheten neonicotinoiden, zou dodelijk zijn voor bijen. Wat kan de Europese Commissie nog meer doen om de bijen te beschermen? En wat zijn de gevolgen voor de mens en milieu als de bij uitsterft?

Film en debat
Op 13 juni organiseert de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in samenwerking met het Montesquieu Instituut een debat naar aanleiding van de film 'More than Honey'. Deze film gaat in op de vraag hoe het kan dat honderdduizenden kolonies van bijen lijken te verdwijnen.

Heeft u suggesties om de bijensterfte aan te pakken? Debatteer na de film mee, en laat de Europese Commissie weten wat uw ideeën zijn om de bijen en daarmee ons ecosysteem te beschermen.

De panelleden zijn onder andere:

- Michael Kester, directeur Syngenta
- Joke de Geus, LTO Noord
- Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van het Naturalis Biodiversity Center te Leiden

Na afloop zal Andy Klom, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie te Nederland, een slotwoord verzorgen.

De Europese Commissie wil in gesprek met de Nederlandse bevolking. Dit doet zij onder meer in een reeks van debatten over actuele thema's die van belang zijn voor de Nederlandse burgers.

Praktische informatie
Datum: donderdag 13 mei, 19:00 - 22:15 uur

Locatie: Het Filmhuis, Spui 191 te Den Haag

Kosten: Bezoek aan film en debat is gratis

De film More than Honey heeft op diverse filmfestivals awards gewonnen, onder andere voor Beste Documentaire.


Zie hier voor de trailer van de film

Meld je aan!

Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Mocht u verhinderd zijn, dan horen wij dat graag via evenementen@montesquieu-instituut.nl