Ga naar de inhoud

Workshop voor stakeholders en belangstellenden over een integrale markt voor pakketdiensten voor de groei van e-commerce in Europa

Op dinsdag 12 maart 2013 organiseert de Vertegenwoording van de Europese Commissie in Den Haag een workshop  over "Een integrale markt voor pakketdiensten voor de groei van e-commerce in Europa".  

Doel van de workshop

De workshop beoogt een discussie te voeren over de markt voor pakketdiensten in de Nederlandse context. Harrie Temmink (plv. afdelingshoofd Europese Commissie, DG MARKT) zal een inleiding geven over de achtergrond van de publieke consultatie. Patricia de Bont (directeur, Europees Consumenten Centrum in Nederland) en Paul Alfing (manager public affairs, Thuiswinkel.nl) evenals een gespecialiseerde e-retailer zullen de markt bezien vanuit  het perspectief van consumenten en e-retailers. Vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zullen eveneens deelnemen aan de discussie.

Achtergrond

De manier waarop goederen worden gekocht en geleverd in Europa is onderhevig aan fundamentele veranderingen. Consumenten en ondernemingen in de EU kopen in toenemende mate online en over de grenzen. Er is behoefte aan pakketdiensten die inspelen op deze ontwikkeling en voldoen aan hun verwachtingen.

Niettemin beschouwt maar liefst 57% van de detailhandelaren grensoverschrijdende levering als een "obstakel" voor de handel. Van de consumenten maakt 46,7% zich zorgen maken over de levering bij grensoverschrijdende transacties. Falende bezorging, beschadigde of verloren voorwerpen en hoge verzendkosten behoren tot de meest voorkomende problemen.

Het gebruik van innovatieve technologieën biedt een nieuwe reeks van mogelijkheden ter verbetering van de kwaliteit van de pakketdiensten. Zo kan innovatie van elektronische communicatie tussen e-retailers, aanbieders van postdiensten en afnemers bijdragen tot een efficiëntere levering.

Op 29 november 2012 heeft de Europese Commissie een publieke consultatie gelanceerd over een integrale markt voor pakketdiensten. Doel is informatie en meningen van belanghebbenden te verzamelen over de markt voor levering van producten die online zijn gekocht. De focus ligt op de tarieven, de klantvriendelijkheid en de interoperabiliteit tussen operatoren, en eventuele oplossingen voor hindernissen. Op basis van de verzamelde informatie zal de Commissie later dit jaar komen met een follow-up initiatief.

Zie voor meer details: http://ec.europa.eu/internal_market/e-commerce/parcel-delivery/index_en.htm

Tijd en plaats

Tijd: Dinsdag 12 maart 2013, 14.30 - 16.30 uur (registratie vanaf 14.00 uur)
Plaats: De bijeenkomst vindt plaats in het "Huis van Europa", de locatie van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Informatiebureau van het Europees Parlement.
Huis van Europa
Korte Vijverberg 5/6 in Den Haag

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar nynke.hofstra@ext.ec.europa.eu