Ga naar de inhoud

Seminar op 4 september 2013: 'Ik, wij en de Europese Unie. Schumans kijk op Europese eenwording'

Op 4 september 2013 organiseren het Informatiebureau van het Europees Parlement, de Universiteit Leiden en De Haagse Hogeschool een seminar in het kader van de 50e sterfdag van de ´architect van Europa´ Robert Schuman met als sprekers Dr. Margriet Krijtenburg en Hans van Baalen (Europarlementariër VVD).

De bijeenkomst:

Het voortbestaan van de Europese Unie (EU) staat onder druk. Vooral de financiële crisis drukt zwaar op de eenheid van de Unie, maar ook culturele verschillen spelen een steeds grotere rol.

Nu de roep om renationalisering van bevoegdheden die aan de Unie zijn verleend weer toeneemt en ook politici als de Britse premier Cameron en Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans bevoegdheden terug wil vorderen, is het interessant het oorspronkelijke idee van de Europese eenwording onder de loep te nemen.

Dr. Margriet Krijtenburg deed onderzoek naar de visie van Fransman Robert Schuman, de grondlegger van de Europese eenwording, en de wortels van Europa. Zij laat zien dat bestudering van de zienswijze van Schuman en zijn nadruk op het belang van het gemeenschappelijk spiritueel en cultureel erfgoed van Europa een frisse blik werpt op de huidige situatie van de EU. Schumans visie geeft inzicht in de oorzaak van de problemen waar de EU nu mee te kampen heeft.

De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) zal aanwezig zijn als co-referent en het boek in ontvangst nemen.                                      


Praktische informatie:

Woensdag 4 september 2013
16.00 - 18.00 uur
in Het Huis van Europa
Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht op: epdenhaag@europarl.europa.eu o.v.v. ´Schuman Europa´