Ga naar de inhoud

Kom ook van 18 tot 21 juni naar het Festival Classique!

Het Huis van Europa werkt samen met het Festival Classique o.a. door het gebouw ter beschikking te stellen ten behoeve van de Hofvijver- en andere concerten.

Algemeen
Festival Classique is een jaarlijks festival in Den Haag rond de Hofvijver waarbij klassieke muziek de rode draad in de programmering vormt. Festival Classique brengt met unieke producties klassieke muziek naar een nieuw en breed publiek. De voorstellingen op Festival Classique prikkelen niet alleen het gehoor door een hoge kwaliteit van de uitvoeringen, maar prikkelen alle zintuigen. Door klassieke muziek te combineren met dans, theater, acrobatiek, vertellingen, en door een jonge en frisse presentatie van de voorstellingen wordt de drempel naar klassieke muziek lager voor een breder publiek. Festival Classique laat zien dat klassieke muziek leuk kan zijn voor iedereen. Festival Classique richt zich niet specifiek op één publieksdoelgroep zoals jongeren of klassieke muziekliefhebbers, maar wil dat breed ook echt breed is. Daarom spreekt het festival een publiek uit alle lagen van de bevolking aan, van diverse achtergrond en afkomst, van jong tot oud, van klassieke muziekkenner tot nieuw publiek.

Dit jaar strijkt Festival Classique neer op de Hofvijver en haar kades. Het hoofdpodium drijft op de Hofvijver en biedt dit jaar plaats aan ruim 2500 man per voorstelling, haast twee keer zoveel als voorgaande jaren. Natuurlijk is er naast de voorstellingen op het Hofvijverpodium voldoende te doen om de festivalbezoekers in de juiste festivalstemming te krijgen en te houden. Reizende voorstellingen en gratis optredens zetten de juiste toon. Op de kades van de Hofvijver worden verschillende tenten ingericht waar het mogelijk is om workshops te volgen in het kader van klassieke muziek. Het aanbod verschilt dusdanig dat we voor elk wat wils kunnen aanbieden: van de doorgewinterde klassieke kenner en geschoolde musici tot mensen die nooit een instrument hebben vastgehad. Naast voedsel voor de ziel is er ook aan voedsel voor het lijf gedacht. Verschillende 'rollende keukens' met een heerlijk én verantwoord aanbod maken het festivalgevoel compleet.

Hét Hofvijverconcert
Het hoogtepunt van Festival Classique is elk jaar Hét Hofvijverconcert door het Residentie Orkest. Op een groot drijvend podium op de Hofvijver komen klassieke muziek, theater en dans bij elkaar in een show voor een groot publiek. Door samenwerkingen aan te gaan door het hele culturele veld weet Festival Classique steeds weer een unieke productie neer te zetten die klassieke muziek voor iedereen toegankelijk maakt.

Dit jaar is de regie van Hét Hofvijverconcert in handen van het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni. Club Guy & Roni heeft een naam opgebouwd met hun bijzondere, rauwe producties waarin verschillende kunstvormen (dans, theater, muziek, literatuur, film) samenkomen.

Daarnaast staat het Residentie Orkest voor de gelegenheid onder de leiding van dirigent Joshua Weilerstein. Deze jonge dirigent is snel uitgegroeid tot een van de meest gevraagde dirigenten ter wereld. Hij is op een ware missie om klassieke muziek open te breken voor een nieuw publiek. Hij gaat dan ook graag de dialoog aan met het publiek. Naast het klassieke repertoire van de Grote Meesters zet hij zich in voor de verspreiding van hedendaagse muziek. Hij streeft ernaar om bij elk concert dat hij geeft een werk van een nog levende componist uit te voeren.

Voor Hét Hofvijverconcert laten zij zich inspireren door de 'overspringende vonk'. De vonk tussen geliefden maar ook de vonk van inspiratie vormen de basis van het concertprogramma.

Hét Hofvijverconcert wordt net als voorgaande jaren ook dit jaar weer live uitgezonden door de AVROTROS. In de afgelopen jaren heeft Hét Hofvijverconcert mede dankzij deze uitzendingen landelijke bekendheid opgedaan.

Familie Classique
Familie Classique is de naam van de familie-programmering van Festival Classique waarbij we publiek van alle leeftijden aan willen spreken. Binnen de programmering van Famillie Classique vind je activiteiten en voorstellingen voor baby's, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen met hun begeleiders waarin klassieke muziek de rode draad vormt. Tijdens deze voorstellingen wordt de afstand tussen muziek en publiek zo klein mogelijk gehouden, kinderen en musici staan in direct contact met elkaar waarbij de kinderen worden gestimuleerd om mee te doen en te reageren. Daarbij wordt niet alleen het gehoor, maar alle zintuigen geprikkeld in deze voorstellingen.

KinderWaterConcert
Op het grote Hofvijverpodium organiseert Festival Classique samen met MAAS theater en het Orkest van de Koninklijke Luchtnacht speciaal voor schoolgaande kinderen tussen de 6 en 12 jaar het KinderWaterConcert.

In deze voorstelling komen theater en klassieke muziek bij elkaar in een speels verhaal vol humor. Kinderen maken niet alleen kennis met klassieke muziek, maar met allerlei podiumkunsten. Theater, zang, dans, acrobatiek: je komt oren en ogen tekort bij het KinderWaterConcert. Op deze manier laat Festival Classique kinderen op een leuke manier kennis maken met de verhalende kracht van klassieke muziek.  

Vorig jaar werd het KinderWaterConcert bijgewoond door een aparte familie van vagebonden die de voorstelling goed op zijn kop wist te zetten. Dit jaar zijn ze in ieder geval niet te laat, ze hebben hun tentje alvast opgezet en zelfs een flink aantal vrienden uitgenodigd. Maar of ze dit keer wel weten waar ze precies zijn beland is nog maar de vraag...

Koningskind
Een kleine jongen in een groot paleis. Waarom zou je saaie dingen leren als je een koningskind bent? Lodewijk XIV groeide op in het grote Paleis van Versailles en hield zich veel liever bezig met gitaarmuziek en ballet. Zijn vriend de componist Jean-Baptiste Lully kende hij al vanaf zijn achtste jaar, ze groeiden en traden samen op. Lully werd uiteindelijk de belangrijkste Franse componist van zijn tijd, en Lodewijk de bekendste koning van Frankrijk.

In de voorstelling Koningskind ontdekken kleuters de wonderlijke barok-instrumenten, klanken en ritmes uit de tijd van Lodewijk XIV. Twee muzikanten en een actrice dompelen je onder in een barok-beleving voor kleuters en hun (groot)ouders.

Leeftijd: 4 tot 7 jaar

De Europese Unie zet zich met het programma Creative Europe in voor de cultuursector in Europa, maar ook het Fonds Podiumkunsten biedt mogelijkheden. In samenwerking met het Europees Parlement, de Europese Commissie en Fonds Podiumkunsten organiseert Festival Classique op 4 juni een voorlichtingsbijeenkomst voor de kunstsector over deze kansen.

Lees meer over de voorlichtingsbijeenkomst op 4 juni